Genelde pencereler, kapılar ve şeffaf duvar bölmeler için kullanılan bu cam yaprak cam veya plaka cam olarak da bilnr. Bazı modern mimar ve otomotiv uygulamalarında düz cam plakalar bükülmek suretyle kavsl br forma dönüştürülür.
Aynı zamanda iç cephelerde dekoratf amaçlı; otobüs durakları gibi sokak mobilyaları sınıfında bulunan alanlarda, elektrik ve elektronik cihazlarda ve solar enerji donanımlarında kullanılırlar.
Extra Clear Cam
Extra Clear Camlar, düz camda bulunan demir oksit bileşeninin miktarının azaltılması ile hazırlanır. Bu nedenle de düz camlarda olan yeşil benzeri renk extra clear camlarda bulunmamaktadır. Extra Clear Camlarını 4 mm le 19 mm arasında olan kalınlıklarda bulabilir ve birçok alanlarda kullanabilir.
Temperlenebilir, kesilebilir, rodajlanabilir, delinebilir ve daha birçok işlemlerde kullanılabilir. Diğer yandan çok şeffaf yapıda olduğu için sergrafi ve boya kullanılarak çok daha estetik neticeler de almak mümkündür. Şeffaflığı sebebi ile, arkasında görüntülenen ürünler canlırenkli ve parlak bir şekilde görünür.
Camda kusursuz netlik, gerçek renkler ve camdan baktığınız zaman optimum görüntü kalitesi görülebilmektedir. Extra Clear Camların ışık geçirmesi çok yüksek düzeydedir. Cam natürel ışık ile hoş ve kalteli iç odalar oluşturulmasına yardım eder.
Renkli Cam
Renkli Cam ergitme prosesi önces, cam harmanına renklendirici katkıların ilavesiyle elde edilen harmandan renkli camlardır. Muhtelif renklerdeki camlar, yalınkat camlamalarda ve yalıtım camı kombinasyonlarında düşük yansıtmalı güneş kontrol kazançları sağlarken, güneş ve ısı kontrol kaplamaları camlar ile ayna üretiminde alt cam olarak da kullanılabilirler.
Renklendirme ve ısı yayım emilim özelliklerini kazandırmak için işlem başında eklenen eriyik haldeki renklendiricilerin sürece dahil edilir. Farklı katkı maddeler ile farklı şekillerde renklendirilmiş camlar üretlebilir. Renkli Cam binaların dış ve iç kısımlarında cephe estetiği içerisinde ise dekoratif amaçlı kullanım içni önemli bir immar enstrümandır.
Boyalı Cam
Boyalı Cam değişik miktar ve tipteki ışığı bloke eden ve/veya yansıtan farklı kaplamalar kullanılarak müşteri ihtiyaç ve taleplerini karşılayacak şeklide üretlebilir. Boyalı Cam binaların dış ve iç kısımlarında cephe estetiği içerisinde ise dekoratif amaçlı kullanım içni önemli bir immar enstrümandır. Cam üzerindeki kaplama içeriye transferi edilen ısı ve ışık yoğunluğunu azaltır.
Buzlu Cam
Şeffaflığı giderilmiş cam tipi olan Buzlu Camın br tarafı özel özdekle kaplanmıştır. Ayrıca kimyasal ya da mekanik prosedürler ile donatılmış cam çeşididir. Cam sözü İngilizce de “glass sun” olan kelimeden gelmektedir.
Camların çok fazla çeşitleri vardır. Buzlu cam da bu çeşitlerden biridir. Buzlu Camlar daha çok immarı maksatlarla uygun bir biçimde hazırlanmaktadır. Farklı desen ve renkleri olan buzlu camlar, daha çok gizlilik saklanılması istenilen yerlerde kullanılmaktadır.
Buzlu camlar tek desenli, sade desenli, iki renkli ve renksiz camların merdane arasından geçirilmesi sayesinde oluşmaktadır. Daha çok duş kabinlerinde ve iç kısımlarda kullanılan buzlu camlarda derinlik de çok önemlidir. 4 mm kalınlıkta olan buzlu camlar; 1200, 1400, 1600 ve 2000 mm ebatlarında olmaktadır. Bal, yeşl, Bronz ve mav renkleri bulunan buzlu camlar delinebilir, kesilebilir ve temper olarak da kullanılabilir.
Buzlu camlar hazırlanma aşamasında içine yerleştirilmiş olan tel ile Buzlu Cama çevrilebilmektedir. Güçlü bir darbe ile parçalamak mümkün olmadığı için güvenli cam çeşitlerindendir. Bu nedenle de yaralanma ve can kayıpları gibi istenmeyen olayların olmasını önlüyor. 6 mm kalınlığında olan buzlu telli camlar; 1830 ve 2440 mm ebatlarındadır.
Reflekte Cam
Reflekte Cam sıradan yüzdürme camın güneş ısısının azaltılması amacıyla yüzeyine metalik bir kaplama uygulanması ile elde edilir. Bu özel metalik kaplama aynı zamanda bir ayna etkisi yaratarak iç kısmın görünmesini engeller. Genel olarak bina dış cephelerinde kullanılır. Reflekte Camlar Pirolitik (Çevirim İçi) ve Vakum (Çevirim Dışı) olmak üzere iki farklı üretim şekliyle üretilirler.
Anti Reflekte Cam
Işık havada yol alırken cam yüzeyne gelir, camın içinden geçer, ve havada yoluna devam eder. Bu arada camın her iki yüzeyinden de bir miktar yansır. Düz camda bu yansıma toplam %8 civarındadır. Anti Reflekte camda ise yüzeye uygulanan özel kaplamalar sayesinde %1’n altına kadar inebilmektedir.
Cama bakış açısına göre sıradan düz cam ışığın %8 ile %20’sini yansıtır ve istenmeyen ayna görüntülerine neden olur. Çoğu Anti Reflekte camlar bu yansımaları %1 civarında tutarlar. Antireflekte cam temperlenebilir, bombe yapılabilir, her türlü cam işleme proseslerine tabi tutulabilir.
Temperli Cam
Aynı zamanda sertleştirilmiş cam olarak da bilnen Temperli Cam güvenlik camlarının bir çeşididir. Isıl ve kimyasal işlemlere tabi tutularak normal cama kıyasla daha yüksek mukavemetli olması sağlanır. Kırıldığı zaman büyük parçalar halinde değil küçük tanel buz parçacıkları görünümü veren kısım kırıklar halinde dağılırlar. Dağılan bu parçalarınyekpare şekilde kırılan düz camlara nispeten daha az yaralama risk oluşturmaları beklenir.
Güvenlik ve yüksek direncinin bir neticesi olarak otomobil yan camları, dış cephe camları, kayar kapılar, bina girişleri, banyo ve duş kapı camları, immar cam kapı ve masalar, buzdolaplarının cam rafları, telefon camları, kurşungeçirmez cam ve dalış maskelerinin bileşenleri gibi çok geniş bir kullanım yelpazesinde kendilerine yer bulurlar.
Lamine Cam
İki veya daha fazla cam plakasının PVB (Polvinil Butral) kullanılarak ısı ve basınç yoluyla birleştirilmesi neticesinde elde edlen cama verilen isimdir. PVB kuvvetl bağlanma, optik berraklık, birçok yüzeye yapışabilme, dayanıklılık ve esneklik gib özel uygulamalar gerektiren alanlarda kullanılan bir çeşit reçinedir. Aynı zamanda koruyucu bir tabaka olan PVB oldukça esnek bir formdadır ve cam katmanları ile birleştirildiğinde tamamen şeffaf br görünüm kazanır. Bu polimer tabaka oldukça sağlamdır. Bu sebeple cam kırılsa dahi cam plakaların herhangi bir üzerinde meydana gelen kırılma diğer plakaya etki etmez ve kırılan parçaları üzernde tutarak düşmesini engeller. Cam ve ara katmanlarda muhtelif renk ve kalınlıklar seçilerek istenlen görünüm elde edilir. Lamine Cam genellikle ‘Güvenlik Camı’ olarak da tanınır. Bu özelliğine ilave olarak ses yalıtımı da sağlar. Lamine camlara temperleme işlemi uygulanarak daha yüksek mukavemet sağlanır.
Çift Cam-Isıcam
İki veya üç pencere camının ısı transferini azaltmak maksadıyla birbirlerinden vakum veya gaz ile doldurulmuş boşluklarla ayrılarak tek bir cam sistemi olarak birleştirilmeleri neticesinde ortaya çıkan sisteme ısıcam denir. Isıcam üniteler birden fazla cam plakasının tek bir sistem oluşturacak şekilde monte edilmesiyle üretilir.
Günümüzde üretilen ısıcam sistemlerinde kullanılan cam plaka sayısı artan enerji malyetlerinin etkisiyle üç plakaya kadar çıkmaktadır. Isıcam sistemlerinde kullanılan paneller birbirlerinden çıtalarla ayrılırlar. Ayrılan her bölümün içerisinde durağan hava veya gaz bulunur.
Birleştirilen bu camlar cam kalınlıklarının tolere edilebilmesi için daha geniş pencere profllerine monte edilirler. Yalıtılmış çift cam insan ses gib orta ve yüksek frekanslı gürültünün azaltılmasında etkilidir.